Op 28 oktober had de Noord Nederlandse Vliegvis Vereniging HSV Hilversum op bezoek. Hieronder treft u hun ervaring aan!

 

De vliegvissers van HSV Hilversum zijn op zaterdag 28 oktober afgereisd naar Assen om daar in het forellenreservoir van de vereniging als gastvissers hun lijntjes te strekken. De vereniging aldaar beschikt over een fantastische eigen plas met daarin goed verzorgde en oersterke forellen. En die laten zich niet zomaar vangen!

Zo’n dag begint vroeg. Het is vanuit het Gooi best een stukje rijden, dus voor zeven uur wordt er verzameld, alle visspullen in de auto en dan rijden we zoveel mogelijk gezamenlijk naar het viswater waar het moet gaan gebeuren.

Na twee uur trappen arriveren we dan bij de vereniging waar de beheerder van die dag de koffie al gereed heeft staan in het clubhuis. Een bescheiden onderkomen maar voor iedere visclub zeer begerenswaardig. Hier wordt door de leden bijeen gekomen, gevist, bindavondjes georganiseerd en er worden dus ook gasten vanuit het hele land ontvangen voor een fantastische dag vissen.

Natuurlijk worden we tijdens de koffie eerst door de beheerder geïnformeerd over de situatie in de plas, de vangsten van de laatste tijd en welke techniek en natuurlijk met welke vlieg de forellen te verleiden zijn. Kleine, groene of zwarte streamertjes zouden het moeten doen. We hadden al eerder vernomen dat er de week voor ons bezoek nieuwe vis was uitgezet. Dat
betekent dan vaak dat de nieuwe vissen nog wat onwennig rondzwemmen over de plas en er nog nauwelijks sprake is van dressuur. Met andere woorden, goede kans dat we allemaal ons visje zouden vangen.

Dus na de koffie snel de waadpakken aan en de hengels opgetuigd en allemaal een fraai plekje aan of in het water zoeken. En fraai is het daar echt wel. Een mooi ruim water met rondom natuurlijke oevers. Je kan op de meeste plekken tot enkele meters het water in lopen om nog dichter bij de vis te komen en één te zijn met de forellen.

Ook met de bellyboat kan je hier het water op om nog actiever naar de vis te kunnen zoeken in de diepere delen van de plas. We zagen direct veel vis aan de oppervlakte rondwemmen. Dicht onder de kanten, achter de diverse rietkragen, en ook meer naar het midden, dat moest zeker gaan lukken. Toch bleek de praktijk weerbarstig. Grote of kleine streamers snel of langzaam gestript, zwart, rood, groen, geel, noem maar op. De vis reageerde er nauwelijks op. Na een uur begonnen de meest ervaren forelvissers flink onrustig te worden. Hoe dan? Waarom lukt dit niet, wat pakken ze dan wel?

Er bleek die dag niet echt één formule te zijn die de vis kon verleiden. Er werd gevangen op kleine streamertjes van diverse kleuren, op een windevlieg, natte vliegjes, nimfjes, en we zagen ook een visser onder een beetverklikker enkele vissen foppen en landen. Meest mooie sterke vissen van flink formaat. Zo langzaamaan ving een aantal van ons wel een enkele vis, of hadden op z’n minst een aanbeet gevoeld. Gelukkig, dat gaf in ieder geval het benodigde vertrouwen voor de rest van de dag.

 

Midden op de dag, om 12 uur dus, werd er voor de lunch op een toeter geblazen en legden we onze hengels gedwongen weg. We genoten van een heerlijke kop soep, bolletjes kaas en ham en een warme snack, alles verzorgd door de club die ons altijd zo gastvrij ontvangt. Werkelijk weer klasse! Ondertussen werden ervaringen van de ochtend gedeeld en toen ieder voor zich de tactiek voor de middag had uitgedokterd snelden de eersten al vlug weer naar de plas.

Ook in de middag bleek het niet eenvoudig om een vis te verleiden. Volhouden, zoeken naar de vis, veranderen van vlieg en techniek bracht tot het eind van de dag nog zeker wel vis op de kant. En toen we eindelijk moe waren van het struinen om de flinke plas, het zoeken en aanwerpen van de vis, keerden we langzaamaan terug naar het clubhuis voor de evaluatie van de dag, alles onder het genot van een drankje. Ondanks de massaal aanwezige vis bleek toch niet iedereen vandaag het geluk te hebben gehad om zo’n ‘’torpedo’’ te mogen drillen. Anderen mochten zeker niet klagen maar de algemene conclusie was dat de stelling dat vis die je ziet zwemmen vaak moeilijk te vangen is, ook vandaag weer werd bevestigd.

Los van het al dan niet succesvol zijn hebben we wederom erg genoten van deze fraaie visdag in Baggelhuizen bij de Noord-Nederlandse Vliegvis Vereniging. Samen vissen en toch ook ieder voor zich op zoek naar de mooiste stek, vis en techniek, waarbij we elkaar natuurlijk helpen daar waar nodig, is een mooie manier om het vliegvissen te beoefenen en te leren.

We zijn een kleine vliegvisclub binnen HSV Hilversum (+20 leden) en organiseren jaarlijks enkele vliegvis gerelateerde activiteiten zoals vissen, binden en werpen. Heb je ook interesse in het vliegvissen? Laat het even weten, dan informeren we je over onze activiteiten. Ervaren en net beginnende vliegvissers, iedereen is welkom. Een volgende trip naar deze mooie forelvijver in het Noorden ben jij er dan misschien ook gewoon bij.

H. Bogerman

Groepen van drie of meer personen zijn -in overleg- ook door de week welkom. Neem minstens een week van te voren contact op via e-mail: beheer@nnvv.nl. Vermeld daarbij ook het telefoonnummer van de contactpersoon.